KLANTENSERVICE +31(0)85-7735355
Nieuws

Tijd voor een mooie fietstocht?

Hieronder volgen een aantal handige tips die u zelf kunt doen. Wilt u liever dat een vakman uw elektrische fiets in topconditie en volledig lente-klaar maakt?

Wij kunnen de werking van de remmen en draaiende onderdelen als trappers, trapas, balhoofd en naven nalopen zodat de fiets weer compleet lenteklaar is.

Als vakman geven we persoonlijk advies over het noodzakelijke onderhoud, eventuele reparaties en goede afstelling, zodat je er weer veilig en probleemloos op uit kan.

Daarom is het verstandig om na de winter zeker langs te brengen voor een servicebeurt om uw elektrische fiets lente klaar te maken.

Je elektrische fiets lente klaar maken in 4 stappen

[vcex_button url=”/contact/” align=”center” custom_background=”#9c5da0″ custom_color=”#ffffff” icon_left=”fa fa-angle-double-right”]Afspraak maken[/vcex_button]

Je elektrische fiets lente klaar maken in 4 stappen

1. Was het frame

Maak het frame goed schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik hiervoor een afwasborstel of spons. Voor de kleinere onderdelen is een oude tandenborstel erg handig. Ga nooit aan de slag met een schuursponsje of hogedrukspuit! Daarmee spuit je namelijk het vet uit de lagers en het is niet goed voor de gevoelige (elektronische) onderdelen van je elektrische fiets. Zet je e-bike ook niet ondersteboven  tijdens het schoonmaken, want daarmee loop je kans het display of de accu te beschadigen. Zorg na de wasbeurt dat de fiets goed opdroogt en wrijf hem na met een droge doek. Controleer het lakwerk van het frame, werk eventuele beschadigingen bij en wrijf de fiets in met speciale fietsolie, deze is vuilwerend en waterafstotend.

2. Smeer de ketting

Draai de ketting rond en druppel hem in met een speciale kettingreiniger. Laat de reiniger even inwerken en wrijf de ketting grondig schoon met een katoenen doek. Daarna kun je de ketting voorzien van kettingolie.

Siliconen- of Teflonspray werkt ook, maar is op lange termijn minder effectief dan kettingolie. Voordat je gaat fietsen is het verstandig de ketting licht schoon te wrijven om spetteren te voorkomen.

3. Oppoetsen en inwrijven

Tijd voor de finishing touch. Met een zachte doek kun je de chrome- en aluminium onderdelen van de fiets mooi schoonmaken en oppoetsen.

Hiervoor zijn diverse producten in de handel. Wrijf de onderdelen vervolgens in met zuurvrije vaseline.

4. Controleer de volgende onderdelen

Om weer veilig en zorgeloos het fietspad op te gaan is het raadzaam de volgende onderdelen te (laten) controleren:

  • Banden
    Een band met een grover profiel geeft meer grip. Verwijder steentjes uit het profiel en breng de banden op spanning. Eventueel vuil verwijder je met een spons.
  • Verlichting
    Controleer de werking van de dynamo en de voor- en achterverlichting. Vervang indien nodig de lampjes zelf of laat dit over aan de fietsspeciaalzaak. Bij batterijverlichting is het zaak de batterijen tijdig te vervangen om voldoende lichtopbrengst te garanderen.
  • Accu
    Heb je een elektrische fiets, dan is het verstandig om je accu te laten checken. Zeker als je je e-bike (en daarmee de accu) in de winter weinig hebt gebruikt, is het goed om te controleren of de accu nog wel over voldoende capaciteit beschikt. De prestaties van een accu nemen namelijk af in de winter en als de accu maandenlang inactief is geweest, kan dit van invloed zijn op je actieradius. Steeds meer fietsspeciaalzaken zijn in staat een accucheck uit te voeren.
  • Slot
    Controleer de staat van je slot(en) en bedenk dat het ‘aardevast’ afsluiten van je (elektrische) fiets de kans op diefstal verkleint. Dat betekent dat je je fiets het best kunt bevestigen aan bijvoorbeeld een paal, hek of brug.